ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Το δυο αστέρων Άγιος Γεώργιος Bαλσαμίτης βρίσκεται στο ηλιόλουστο Ξυλοκερατιδι, 500μ περίπου κυκλικά απέναντι από το λιμάνι των Καταπόλων και 150μ από την κεντρική παραλία. Διαθέτει είκοσι έξι δωμάτια ανακαινισμένα το 2012 και αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1991.
Πήρε το όνομα του από το ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του ‘Bαλσαμίτη’ που οφείλει το προσωνύμιο του στο φυτό βάλσαμο < Mentha longifolia > που φυτρώνει στην περιοχή του μοναστηριού.

< Mentha  longifolia >

Από την αρχαιότητα η Αμοργός θεωρούνταν μια ιερή πύλη επικοινωνίας του ανθρώπου με τις θείες δυνάμεις και μαρτυρία αποτελεί η ύπαρξη υδρομαντείου του Απόλλωνα, που πάνω στα ερείπιά του έχει κτιστεί το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του ‘Bαλσαμίτη’.

 

Κατά τους χριστιανικούς χρόνους το υδρομαντείο λειτουργούσε υπό την αιγίδα της εκκλησίας και την εποπτεία ιερέα, ο οποίος έπαιρνε νερό από την πηγή το άγιαζε και κατόπιν εξηγούσε τα ορατά, ευοίωνα ή δυσοίωνα σημάδια που έβλεπε μέσα σε αυτό.
Το ‘αγίασμα’ ήταν συνδεδεμένο με την θρησκευτική παράδοση των κατοίκων της Αμοργού και των γύρω νησιών και κανείς δεν ξεκινούσε κάποια σημαντική εργασία αν δεν άνοιγε πρώτα ‘αγίασμα’.

Saint George Valsamitis monactery
Ακολουθώντας λοιπόν την παράδοση, ‘ανοίγοντας αγίασμα’ και βρίσκοντας τα σημάδια ευοίωνα δημιουργήσαμε το ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος Bαλσαμίτης.