ΑΜΟΡΓΟΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΜΟΡΓΟΥ

Η ΧΩΡΑ

Χτισμένη κατά τον 7ο αιώνα, δεσπόζει στο κέντρο του νησιού η Χώρα της Αμοργού, o ορεινός παραδοσιακός οικισμός της απλώνεται γύρω απο το Κάστρο που εξυπηρετούσε αμυντικές ανάγκες. Τα δαιδαλώδη στενάκια της σε καλούν να χαθείς μέσα τους για να απολαύσεις την λιτή αλλά απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον αρχιτεκτονική των σπιτιών της.

Στο κέντρο της χώρας έχουμε ένα υπέροχο δείγμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής ,τον πύργο του Γαβρά ,που σήμερα στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή Αμοργού. Κοντά στην μητρόπολη βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο «αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος» όπου υπάρχουν αξιόλογα κειμήλια που περισυλλέχθηκαν απο ναούς της Αμοργού.  Μια σύντομη βόλτα στους ανεμόμυλους, που δεσπόζουν στην κορυφή του οικισμού, θα σας ανταμείψει με μια υπέροχη πανοραμική θέα με το μπλε της θάλασσας να υπερτερεί. 



 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑΣ

Στα ανατολικά απόκρημνα βράχια του νησιού βρίσκεται γαντζωμένη η μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας . Με πλάτος ελάχιστα μέτρα βρίσκονται λαξεμένοι στον βράχο οι οκτώ όροφοι του κτηρίου της μονής. Τα πολυάριθμα κελιά των μοναχών, η τράπεζα, τα μαγειρεία, οι φούρνοι, οι αποθήκες, τα πατητήρια, οι στέρνες και τα πηγάδια, συνθέτουν ένα θαυμαστό δείγμα ανώνυμης λειτουργικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.Η χρονολόγηση της μονής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα της. Τον 9ο αιώνα έχουμε την άφιξη της εικόνας της παναγίας της Χοζοβιώτισσας και την κατασκευή του πρώτου κτιριακού πυρήνα. 


 

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΛΣΑΜΙΤΗ

Κινούμενοι νοτιοανατολικά απο την Χώρα , με κατεύθυνση την Κάτω Μεριά και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων προβάλει στο δεξί  μας χέρι η μονή του Αγίου Γεωργίου του Bαλσαμίτη. Το συγκρότημα, μνημειακό σύνολο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με πλούσια ιστορία απο τα χρόνια του Βυζαντίου, εδώ και λίγα χρόνια φιλοξενεί μια μοναχή πού θα χαρεί να σας ξεναγήσει στον χώρο. Οι φημισμένες πηγές του Bαλσαμίτη έχουν μετατρέψει το τοπίο σε μια μικρή ‘όαση’ ενώ σε κοντινή απόσταση, πάνω σε ύψωμα, συναντάμε τα ερείπια ενετικού πύργου. 


ΑΡΧΑΙΑ ΑΡΚΕΣΙΝΗ

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας προς την Κάτω Μεριά χαίρει ιδιαίτερης προσοχής η ακρόπολη της Αρχαίας  Αρκεσίνης που είναι η Τρίτη πόλη που άνθισε στην Αμοργό κατά τα χρόνια της αρχαιότητας και τα ερείπια της σώζονται στο λόφο Καστρί με τα εντυπωσιακά της τείχη (4 ος πχ αιώνας.) που χάνονται και ξαναεμφανίζονται ανάμεσα στις σύγχρονες ξερολιθιές. Η πρόσβαση γίνεται απο μονοπάτι που ξεκινά απο το χωριό Βρούτσι και διαρκεί περίπου 25 λεπτά. 


ΚΑΛΟΤΑΡΙΤΙΣΣΑ

Λίγο πριν την Καλοταρίτισσα, που αποτελεί την νοτιοδυτική άκρη του νησιού, σε έναν μικρό κόλπο στα δεξιά μας συναντάμε το  ναυάγιο του πλοίου ‘Ολυμπία’. Το μισοβυθισμένο σκαρί του αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» που διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην Αμοργό. 


ΑΙΓΙΑΛΗ

Στην βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκετε η Αιγιάλη που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Αμφιθεατρικά του λιμανιού έχουμε τρία πανέμορφα κυκλαδίτικα χωριά, τα Θολάρια τον Ποταμό και την Λαγκάδα. Στη θέση βίγλα, έξω απο τα Θολάρια βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Αιγιάλης. 

 

 

ΚΑΤΑΠΟΛΑ

Φτάνοντας στον φυσικό και καλά προστατευμένο κόλπο των Καταπόλων που αποτελεί το κυρίως λιμάνι της Αμοργού συναντάμε τρείς οικισμούς, τα Κατάπολα το Ραχίδι και το Ξυλοκερατίδι,  Πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής είναι χτισμένος ο ναός της Παναγίας Καταπολιανής που περιβάλλεται απο κίονες και άλλα απομεινάρια αρχαίας αρχιτεκτονικής. 


Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΙΝΩΑΣ

Στο λόφο της Μουντουλιάς ακριβώς πάνω απο τα Κατάπολα βρίσκεται η ακρόπολη της Αρχαίας Μινώας,όπου διασώζονται τα ερείπια μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες και τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών, φαίνεται ότι η περιοχή της πόλης Μινώας κατοικούνταν από τη νεολιθική εποχή.  


 

ΧΥΛΟΚΕΡΑΤΙΔΙ

Στο Ξυλοκερατίδι είναι έντονη η ψαράδικη και ναυτική ιστορία του τόπου. Ο οικισμός έχει το προνόμιο να προστατεύεται απο τον βοριά, ενώ ο νοτιοδυτικός προσανατολισμός του μας προσφέρει τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Τα  μοναδικής γραφικότητας σπίτια, που σχεδόν αγγίζουν την θάλασσα, μαζί με τα πολύχρωμα ξύλινα καΐκια των ψαράδων της, στολίζουν τη βορειοανατολική γωνιά του Καταπολιανού κόλπου. 

https://www.hotelvalsamitis.com/files/amorgos/xilokeratidi-1.jpg

Ο σκαλωτός πεζόδρομος, που περνά μπροστά απο το ξενοδοχείο μας, οδηγεί απο τον οικισμό στους θολωτούς τάφους της Μυκηναϊκής εποχής (13ος-12ος  αι.) ,στη θέση Κατηφορίδα, ενώ σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το ξενοδοχείο συνεχίζονται οι ανασκαφές σε Μυκηναϊκό οικισμό.